Avvikelse – Ett rituellt solo

Avvikelse studerar kroppsminnesupplevelser i ett försök att avkoda dem. Genom scenkonstnärens handlingar simulerar föreställningen inre känsloupplevelser som yttre.

Detta multisensoriska samtida konstverk kombinerar kropps-, ljud- och videokonst med kroppslighetens möjligheter. Avvikelse når mot centrala teman av att vara människa genom hisnande kroppslighet, ibland genom meditativ tystnad. I centrum för allt är förändring och den mänskliga processen där tiden lagras i våra kroppar. Ögonblick för ögonblick förändrar tiden inte bara oss, utan också upplevelsen av oss själva och andra.

Med utgångspunkt i den antika Theseus skeppsmyt är Avvikelse en del i ett flerårigt projekt om identitet och kroppsminne. Genom verket har konstnären skapat en egen praktik för omprogrammering av kroppen och det undermedvetna. Detta bredväxande verk som vuxit ut från modern dans, mim, yoga och icke-mänsklig teater har även hämtat inspiration från traumasensitiv yoga, TRE-metoden och epigenetik.

Theseus skepp lämnar hamnen. Under resan byts alla delar av fartyget ut en efter en med nya. När fartyget återvänder till hamn, är det fortfarande samma fartyg?

Premiär 13.5.2021, Bodybuilding Festival, Tehdas Teatteri

Språk: ordlös

Åldersrekommendation: 12 år

Visuell regissör, koncept och framförande: Janna Haavisto

Ljuddesign: Kalle Terästö 

Visualist: Amita Kilumanga

Mediakonstnär: Artturi Elovirta 

Föreställningsdramaturg: Ville Kurki

Produktion: Grus Grus Teater

Föreställningen har finansierats av: Varsinais-Suomen maakuntarahasto, Saaren kartano, Tehdas Teatteri

sv_SESV