Närproducerat – matlagning som dans
Det jämna puttrandet av en kokande gryta, dofterna av kryddor som stiger mot näsan, mjölet som dammar i luften. Mitt i allt står en kock som torkar rent sin arbetsyta med stora och noggranna rörelser. Snart börjar kocken mäta upp ingredienserna, knåda degen och röra om i soppan. Med musiken ljudande i bakgrunden går middagsförberedelserna som en dans. Hur ser matlagningens koreografi ut? Vad har vardagsrörelser och dans gemensamt?
Sandrina Lindgrens soloföreställning använder sig av de rörelser som används vid matlagning som en del av sin koreografi. En dans som inte stillnar förrän maten står på bordet. En människa i rörelse, musik, grytor, stekpannor och väldoftande ångande mat bildar tillsammans ett hemtrevligt miniatyrspektakel som lyfter fram storheten i den lilla.
Rörelsen fortsätter genom hela kvällen ända fram till att middagen blir dukad. Vi rekommenderar att du har en lämplig hungerskänsla både för en dansföreställning samt en smaklig måltid. PS. Även dessert ingår!
“Koreografen och dansaren Sandrina Lindgrens soloföreställning Närproducerat – matlagning som dans förtrollar som ett kärleksfullt nybakat, fluffigt bröd. Råvarorna består av rörelser, ljudlandskap och en hemtrevlig köksomgivning.“
– bloggen Kulttuurikuplia 7.5.2021
Närproducerat hade premiär i Åbo på Kahvila Koroinen 7.5.2021. Föreställningen är i vår en del av programmet för Mentala Flygfältet-festivalen som anordnas av Grus Grus Teater. Närproducerat är ett samarbete mellan Grus Grus Teater, Regionala danscentret i Västra Finland och Luckan Åbo. Föreställningen ges tre gånger på Luckan Åbo (Auragatan 1 H, 20100 Åbo).
Föreställningen är ordlös och riktar sig till vuxna. Efter föreställningen (ca 1h) avnjuts en middag tillsammans.
Dansande meny
Ärtsoppa – Hernekeitto
Med grönsaker beredda på olika nivåer – Eri tasoilla valmistelluilla vihanneksilla
Dagens tofu – Päivän tofua
Fräst med förväntan och rökeffekt – Freesattuna odotuksella ja savuefektillä
Färskt bröd – Tuoretta leipää
Bakat med improviserade formationer – Leivottuna improvisoituihin muotoihin
Vitlökssmör – Valkosipulivoita
Bank bank på traditionellt vis – Pam pam perinteiseen tapaan
Fallande sallad – Putoilevaa salaattia
Från närmaste mataffär med skakad vinägrett – Lähikaupasta, ravisutetulla viinietikalla
Chokladmuffins – Suklaamuffinsi
Som frågar sig var dansen startar, serveras med klassiskt krossade jordgubbar – Joka saa pohtimaan mistä tanssi alkaa, tarjoiltuna klassisesti murskattujen mansikoiden kera
OBS! Middagens allergener: Vete (bröd och muffins), Gröna eller Gula ärtor (ärtsoppa) Soja (tofu) Mandel (chokladmuffins) och Mjölk (smör och grädde som serveras tillsammans med efterrätten) .
fre 3.5. kl. 19.00, Luckan Åbo
lör 4.5. kl. 19.00, Luckan Åbo
sön 5.5. kl. 19.00, Luckan Åbo
Arbetsgrupp
Koncept, dans, koreografi och meny: Sandrina Lindgren
Musik och ljud: Teemu Korpipää
Grafisk design, trailer och foto: Jussi Virkkumaa
Konstnärlig rådgivning: Ishmael Falke, Janna Haavisto, Ville Kurki och Sofia Molin
Produktion: Grus Grus Teater
I samarbete med
Luckan Åbo
Regionala danscentret i Västra Finland
Elävän kulttuurin Koroinen ry
Vill du ha allt vi har att erbjuda? Om du svarade ja kan du köpa ett Festivalpass för evenemanget. Med ett pass för föreställningsdagen kan du uppleva varje resa, lite billigare!
Kl. 13.00 Liukuporrasmatka, kl. 16.30 Ihmisraunio,
kl. 18.30 Avvikelse, kl. 20.00 Full Measures