Extra-neitsyt evankeliumi

Esitys on luotu upean nerokkaasti niin, että et koko ajan ihan tajua olevasi teatteriesityksessä, vaan se tuntuu välillä ystävän kertomalta tarinalta olohuoneessa. Se tasapainoilee upeasti hauskan, surullisen ja koskettavan rajapinnoilla.” *

“Alun kepeästä viihteellisyydestä esitys humahti arvaamatta niin syvälle sieluun, että itkin katkeamatta toista tuntia näytöksen jälkeen. Kaunista” *

“Esitys on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista elämäni aikana.” *

Extra-neitsyt evankeliumi on välineellinen kertomus Palestiinan ensimmäisestä ja viimeisestä seksilelukaupasta. Se on poliittinen esineteatteriesitys, jossa seksilelut kertovat absurdin kärsimysnäytelmän. Miten jo puhki kaluttu tarina vanhasta konfliktista näyttäytyy näiden kulttuuriesineiden kertomana?

Erään betlehemiläisen miehen pitkäaikainen unelma on perustaa Palestiinan ensimmäinen seksilelukauppa. Vanhoillisessa, uskovaisessa ja miehityksen alaisessa yhteiskunnassa elävälle miehelle seksikauppa on vapauden, demokratian ja normaalin elämän symboli, jollaista itsenäistyvä Palestiina kaipaa. Neuvoteltuaan ja kamppailtuaan vuosia palestiinalaisten ja israelilaisten viranomaisten, uskonnollisten johtajien, naapureiden ja vuokranantajansa kanssa, onnistuu hän viimein vuonna 2000 avaamaan kaupan Betlehemin keskustaan. 

Vaikka kauppa on olemassa vain 24 tuntia, avajaispäivänä alkaa toinen Intifada, kansannousu, ehtivät siellä käydä kaikki – Israelin sotilaat, Palestiinan poliisit, palestiinalaiset aseistetut miliisit, ääriuskovaiset islamistit, eksyneet kristityt pyhiinvaeltajat, vihaiset naapurit ja vuokranantaja – kaikki, paitsi asiakkaat. 

Tämä hupaisa, epätoivoinen ja mahdoton tositarina toimii juonellisena alustana käsitellä Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia, joka on ohjaaja Ishmael Falkelle kotimaastaan tuttua tutumpi. Samanaikaisesti se tarjoaa välineistön myös toisen, yleismaailmallisemman ja ajankohtaisen ilmiön – politiikan ja seksin epäpyhän liiton – tarkasteluun.

Extra-neitsyt evankeliumi tuo yhteen suomalaisia, palestiinalaisia ja israelilaisia teatterintekijöitä. Useita kiitettyjä esityksiä yhdessä toteuttaneeseen suomalaiseen ensembleen liittyvät nyt palestiinalainen nukketeatteritaiteilja Husam Abedin, joka on Prahassa sijaitsevan Dafa nukketeatterin perustaja, sekä Tel Avivissa sijaitsevan Clipa Teatterin johtaja, israelilainen ohjaaja Idit Herman.

Extra-neitsyt evankeliumi on Tehdas Teatterin ja Grus Grus Teatterin yhteistuotanto. Teokselle myönnettiin toukokuussa 2023 Turun Teatterikerhon Janus-palkinto.

Ishmael Falke on genrensä virtuoosi ja turkulaisen nukketeatteri-ihmeen johtohahmo. Esitys on räikeän vastakkainasetteleva ja aseistariisuttavan leikkisä, satiirinen, haastava, syvästi epätoivoinen ja samaan aikaan hieman toiveikas.” 

Ann-Christine Snickars, TINFO:n palkintoraadin jäsen

Esityksessä on yhtä aikaa värikästä, lähes karnevalistista hillittömyyttä ja suorapuheista älyllistä rehellisyyttä, mitä kunnioitan valtavasti.(…) Todellisuus on kieltämättä synkkää, mutta masentamisen sijaan Falken musta huumori keventää aihetta huomattavasti sitä kuitenkaan trivialisoimatta. Sympaattisempaa matkaopasta vaikeaan historiaan ja nykyaikaan ei hevillä löydy.” 

Yökukkujan sekalaiset-blogi

* Äänestäjien perusteluja miksi Extra neitsyt evankeliumille tulisi myöntää Thalia palkinto 2023.

Sisältöhuomautus: Esityksessä nuketetaan realistisen näköisiä seksileluja ja pornografisia kuvia voi näkyä esim. joidenkin seksilelujen pakkauksissa. Esityksessä ei kuitenkaan näy varsinaista alastomuutta tai seksiä.

Ensi-ilta: 7.10.2022

Tuotanto: Grus Grus Teatteri | Tehdas Teatteri 

Esitystä tukevat:Koneen säätiö, Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Turun Kaupunki, Turun Teatterikerho, Aura of Puppets

sv_SESV