Puukalmojen pidot

En föreställning, där människan kanske trots allt är en objuden gäst.

Puukalmojen pidot bjuder in till en finskspråkig utflykt till världen av ruttna träd. Till en skog vars mångsidiga liv med flera arter bygger på död ved.

Utflykten, som börjar när mörkret faller, går längs naturstigen i Katariinanlaakso. I skogen där de mystiska nätverken av ruttnande träd och deras följeslagare avslöjas i ljuset av ficklampor. 

Performanskonstnären Seija-Leena Salo bjuder in allmänheten att följa med henne på en respektfull utflykt, där deltagare får lära känna dramatiken i det sociala livet i skogen och samarbetet som korsar artgränserna. Fantasifulla sanna berättelser om följeslagare till ruttnande träd blir ett äventyr genom labyrinter av svampmycel och relationsnätverk av Hallomenus-släktens skalbaggar, klokrypare, Gyrophaena-släktens kortvingade medlemmar samt kronbock.

Välkommen till livets ruttna botten! Klädkod: vädertålig.

 

Puukalmojen pidot äger rum på Katariinanlaakso naturstig, som inte har belysning. Den vardagliga vandringsleden i dagsljus för åskådaren till en annan verklighet under skymningen. Föreställningens startpunkt är naturområdets parkeringsplats vid Sigridsstigen 5, 20880 Åbo. Du tar dig enkelt dit med Föli bussarna nr. 9 eller nr. 13.

Under föreställningen kommer du att gå längs en naturstig, vi rekommenderar dig att ta på dig bra skor och klä dig enligt vädret. Föreställningen är inte tillgänglig, för mera information skicka e-post till @grusgrus.fi. Föreställningens längd: ca 1,5h. Rekommenderad ålder 16.

See Through When Gone har skapats för Grus Grus Teater i samband med projektet Äkkilähdöt - Sista minuten, en föreställningsserie som undersöker hur man kan bli turist i välbekanta omgivningar.

Föreställningar 

Premiär: Tor 12.9 kl. 20.30
Fre 20.9 kl. 20.00
Lör 21.9
kl. 20.00
Tor 26.9
kl. 20.00
Sön 29.9
kl. 19.30

Arbetsgrupp

 

Manus, regi och framförande: Seija-Leena Salo
Dramaturg: Marja Kangas
Dialogiste: Janna Haavisto, Eglė Šimėnaitė
Scenografi: Noa Falke, Seija-Leena Salo
Producent: Aarni Koivisto
Fotograf: Frans Rinne

Tack till Timo Kosonen för en inspirerande svamputflykt.

 

Som bakgrundsinfo har bl.a. följande verk använts:

Hallanaro Eeva-Liisa & al. (toim.), Metsän salainen elämä. Gaudeamus 2016

Keto-Tokoi, Petri, Siitonen Juha, Puiden asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit. Gaudeamus 2021

Forsberg Pepe, Jussila Anneli, Puut puhuvat. Minerva Kustannus 2023

Härkönen Marja, Varis Elina, Suomen Limasienet. Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus 2012

Niemelä, Tuomo, Suomen käävät, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus 2016

sv_SESV