Turku - Hiroshima: Ydinkeskusta

Turkuun pudotetaan ydinpommi. Lähdemme selvittämään miltä jälki vaikuttaa.


Päivä on tänään, ja kello on nyt. Pahin, jota pelkäsimme, toteutuu. Sitä emme tällä matkalla väistä, vaan katsomme kuilua suoraan silmiin, vaikka kuinka huimaa. Lähdemme kokeneen ja kovia lukeneen matkaoppaan kanssa Turun linnan muurin takaa kohti Kauppatoria selvittämään, mitä tapahtuu jos Turkuun pudotetaan tänään sitä, mitä Hiroshimaan pudotettiin vuonna 1945.

Ishmael Falken esityksessä kerrotaan vain faktoja ja tilanteita dramatisoidaan ainoastaan kiinnittämällä huomio ympärillä jo oleviin elementteihin. Teoksessa todellisuus on vahvempaa kuin fiktio, sen tarjotessa jokaiseen esitykseen oman yllätyksellisen lisänsä. Matkan varrella kohdatut arkipäiväiset asiat imeytyvät osaksi kokemusta. 

Uutisten katastrofit ovat aina ruudun takana, etääntyneinä tapahtumina, jotka tapahtuvat aina muille, muualla. Tämä rankka, mutta juuri siksi niin puhdistava matka osoittaa rohkeasti kohti kauhua. Esitys muistuttaa elämän kauneudesta ja hauraudesta, arjesta, jonka otamme itsestäänselvyytenä ja joka voi kadota hetkessä. 

Turku – Hiroshima: Ydinkeskusta vastaa tarkasti ja perustellusti kysymyksiin missä, milloin, ketkä, miten. Yhteen kysymykseen esitys jättää tahallaan vastaamatta - miksi. 

Pakkaa mukaan: Hyvät kävelykengät ja säänmukaiset vaatteet.

Turku – Hiroshima: Ydinkeskusta on kävelyteos, jonka aikana siirrytään jalan Turun Linnalta Kauppatorille. Esityksen lähtöpaikkana toimii Turun Linnan pääportin edusta osoitteessa Linnankatu 80, 20100 Turku. Paikalle pääsee kätevästi Fölin bussilla numero 1. Esityksen aikana ei palata takaisin lähtöpaikalle, vaan esitys päättyy Kauppatorille. Esitys ei ole täysin esteetön, voit kysyä lisätietoja sähköpostilla info@grusgrus.fi. Esityskieli on Suomi. Kesto noin 90 minuuttia.

Teos on osa Grus Grus Teatterin Äkkilähdöt - Sista minuten -sooloteosten sarjaa.

Kantaesitetty Turussa 12.8.2023.

Esitykset 

Ensi-ilta: La 7.9. klo 17.00-18.30
Ti 10.9. klo 17.00-18.30
La 21.9. klo 15.00-16.30
Su 22.9. klo 15.00-16.30
Ti 24.9. klo 17.00

Työryhmä

Idea, ohjaus ja Matkaoppaan rooli: Ishmael Falke
Dramaturgi: Iiris Syrjä
Dialogistit: Sofia Molin ja Meri-Maija Näykki
Tuottaja: Fatima Amokrane
Valokuvat: Frans Rinne

fiFI