Avvikelse

Avvikelse on Janna Haaviston kehollisvisuaalinen rituaaliteos, joka tutkii kehomuistin kokemuksia pyrkimyksenään purkaa niitä. Esiintyjän tekojen kautta sanaton esitys simuloi sisäisiä tunnekokemuksia ulkoisiksi. Intiimissä rituaalissa ei kerrota tarinaa, esiinnytään, mutta ei esitetä. 

Keho-, ääni- ja videotaidetta yhdistävä moniaistinen nykytaideteos leikittelee kehollisuuden mahdollisuuksilla. Paikoin hengästyttävän fyysisyyden, paikoin meditatiivisen hiljaisuuden kautta se kurottelee kohti ihmisenä olemisen keskeisiä teemoja. Kaiken keskiössä on muutos ja se inhimillinen prosessi, jossa aika tallentuu kehoihimme. Hetki hetkeltä aika muuttaa paitsi meitä, myös kokemusta itsestämme ja muista. 

"Teoksen aikana unohdan syvällisten merkitysten kaivamisen ja annan aistieni vaeltaa tilassa vapaasti. Kokemus on kokonaisvaltainen." 

– Suvi Satama, Turun Sanomat 15.5.2021

Antiikin Theseuksen laivamyytistä ammentava Avvikelse on osa monivuotista projektia identiteetin ja kehomuistin parissa. Teoksen kautta taiteilija on luonut omalakista praktiikkaa kehon ja alitajunnan uudelleenohjelmoimiseksi. Nykytanssin, miimin, joogan ja ei-inhimillisen teatterin keinoista vapaasti rönsyävään teokseen on haettu inspiraatiota myös traumasensitiivisestä joogasta, TRE-harjoitusmenetelmästä ja epigenetiikasta.

Theseuksen laiva lähtee satamasta. Matkan aikana laivan kaikki osat vaihdetaan yksi kerrallaan uusiin. Kun laiva palaa takaisin satamaan, onko se enää sama laiva? 

"Avvikelse on taiteilijan ja yleisön aistillinen matka ihmisyyden ytimeen." 

– Suvi Satama, Turun Sanomat 15.5.2021

Avvikelse sai ensi-iltansa 13.5.2021 Tehdas Teatterin Bodybuilding-festivaaleilla. Nyt teos on osa Grus Grus Teatterin Henkisen lentokentän ohjelmistoa.  Esityspaikkana festivaaleilla toimii Tehdas Teatterin Jokistudio.

Esitys on sanaton ja sen kesto on n. 1 tunti. Esitys on suunnattu aikuisille (+12) ja sisältää alastomuutta. 

Liput: Tehdas Teatteri

Avvikelse lähdöt Turussa 2024

to 9.5. klo 18.30, Tehdas Teatterin Jokistudio

pe 10.5. klo 20.00, Tehdas Teatterin Jokistudio

la 11.5. klo 18.00, Tehdas Teatterin Jokistudio

Työryhmä

Visuaalinen ohjaus, konsepti ja esiintyminen: Janna Haavisto

Äänisuunnittelu: Kalle Terästö 

Visualisti: Amita Kilumanga

Mediataiteilija: Artturi Elovirta 

Esitysdramaturgi: Ville Kurki

Tuotanto: Grus Grus Teatteri

Oletko kohtuuton nauttia? Haluatko kaiken mitä voimme tarjota? Jos vastasit kyllä, voit ostaa tapahtumaan Festivaalipassin. Esityspäiväkohtaisella passilla koet jokaisen matkan, hiukan edukkaammin!

Hoida matkustusasiakirjasi kuntoon! Nappaa itsellesi Festivaalipassi tästä!

Festivaalipasseja on myynnissä kahdelle eri päivälle Henkinen Lentokenttä -festivaalilla:

La 4.5. Festivaalipassi sisältää kolme lähtökohdetta

Klo 13.00 Liukuporrasmatka, Klo 16.30 Ihmisraunio, 
Klo 19.00 Närproducerat

To 9.5. Festivaalipassi sisältää neljä lähtökohdetta

Klo 13.00 Liukuporrasmatka, Klo 16.30 Ihmisraunio, 
Klo 18.30 Avvikelse, Klo 20.00 Full Measures
fiFI