TARPEISTOLISTASTA SISÄLLYSLUETTELOON
REKVISIITTA VAI AINEKSET TARPEISTOLISTOISTA
Alkemistinen formula, pala Dadaa paperilapulla, arvoitus tai runo – tarpeistolista on hiljainen todiste siitä että jotain hullua mutta kuitenkin huolellisesti suunniteltua on tapahtunut. Esineillä on aina oma narratiivinsa, jonka pääroolia ei esitä ihminen. Koska teen enimmäkseen nukke- ja visuaalista teatteria, jossa materiaaleja animoidaan, tarpeistolistat ovat minulle esityksen näyttelijöiden geenikartta. Siitä voin
päätellä, mihin sairauksiin heillä on taipumus ja mitkä ominaisuudet periytyvät, kun heitä risteytetään. Esineillä on oma ilmaisunsa ja agendansa – kerronta, jossa ihminen on läsnä, kuten katukoirat, akvaarion kultakalat ja nuhabakteeritkin. Esineillä on oma itsenäinen läsnäolonsa myös ihmisten ja esineiden välisen symbioosin ulkopuolella. Nukketeatterin katsomiskokemuksen tärkein taso muodostuu mielestäni juuri tämän toisenlaisen läsnäolon tai olemuksen kohtaamisesta, ei lausutusta tekstistä tai edes animoitujen esineiden vertauskuvallisuudesta. Esineistä rakentuvassa esityksessä esineistö ei ole siis tarpeisto; se on esityksen sisältö ja sanoma.
Vuosien aikana tarpeistolistat ovat vallaneet pikkuhiljaa itselleen tilaa ja valtaa esityksissäni. Aluksi en käyttänyt listoja lainkaan. Sitten esineiden määrä esityksissä pikkuhiljaa kasvoi, he muuttuivat korvaamattomiksi – osa heistä pääsi jopa protagoneiksi – ja heitä oli pakko alkaa listata. Tarpeistolistojen tarkistamisesta ja päivittämisestä tuli harjoitusten osa ja joskus fyysistä lämmittelyä paljon tärkeämpi esitykseen valmistautumisen rituaali. Listoista tuli uskontunnustuksia. Joissain esityksissäni lämmittelen vain käymällä listaa läpi. Minusta itsestäni on tullut esineiden apuväline, elävä tarpeisto. Vaikka en
lähde (vieläkään) rakentamaan esitystä tarpeistolistasta, on sillä nykyään niin suuri esteettinen merkitys minulle, että voisin varioida esitystä tai jopa muuttaa juonen kulkua, jotta lista olisi kauniimpi ja sopusuhtaisempi. Näen listan näytelmän käsikirjoitukseen tai sävellyksen transkriptioon verrattavana itsenäisenä taideteoksena.
Mutta jos tarpeistolista on taideteos, kenelle se on suunnattu? Kenet se tavoittaa? Voiko tarpeistolistan omia ja suojata tekijänoikeuksilla? Miten listan voisi esittää yleisölle parhaiten: ujutettuna runokokoelmaan, sanomalehteen? Graffitina bussipysäkillä? Esityksen käsiohjelmassa? Mainoskuvana, jossa esineet esitellään hintoineen, ja joka jätetään kirjaston sanomalehden väliin tai talon porraskäytävään?
Kuvittelen tulevaisuuden teatterifestivaalin, jossa yleisö valitsee ohjelmistosta esityksiä ainoastaan otsikon ja tarpeistolistan perusteella. Kuvittelen tulevaisuuden teatteriesityksen jossa esineet asetellaan esiin katselun ja kuunnellun kohteeksi ilman että niitä pakotetaan esittämään jotakin symbolia tai vertauskuvaa, kertomaan jotain ihmisten tarinaa. Kuvittelen että tarpeistolistan sijaan käytetään sanaa sisällysluettelo, ja kuvittelen että jopa sen lukemisesta / toteamisesta yhdessä saisi syvä, yhteisöllinen ja välitön katsomiskokemus. Jos oikein siristän mielikuvitukseni silmät, näen esityksen jossa tarpeistolistan sijaan esitellään tarpeettomien lista tai tarpeettomuuslista. Tästä tie saattaa olla lyhyt zeniläiseen näkemykseen jonka mukaan kaikki asiat ovat yhtä ja eroa ihmisten, tavaroiden ja maailman välillä ei ole – mikä on kyllä
niin draamallisen ajattelun vastainen, että meikälaista teatterintekijää oikein pelottaa – mutta juuri siksi se myös kiehtoo.
Kaksi harjoitetta
1. Etsi käsiisi jonkun muun tekemä tavaralista, jota ei ole tarkoitettu esitettäväksi, kuten kauppalista, lentokentän kiellettyjen matkatavaroiden lista tai löytötavaratoimiston löytytavaralista.
Suunnittele ja toteuta listan pohjalta esitys. Toteuttamisen tapa ja tyylilaji on vapaa, mutta voit käyttää listassa mainittujen tavaroiden lisäksi ainoastaan omaa ja/tai harjoituskaverisi kehoa.
2. Alla on yhden tekemäni esityksen tarpeistolista. Kuvittele ja kirjoita listan pohjalta rakennetun esityksen synopsis. Alkuperäisestä esityksestä löytyy tietoa täältä:
Lisää tarpeistolistoja osoitteessa: http://ishmaelfalke.com/backstage/prop-lists/
Ladder
Royal pee
Fur
Tennis rackets
Sail
Cones
Spray
Gun & string
Chalk pen
Megafon
Prehistoric snake
Sami man
Sami woman
Ancient map
Pialogue
Tamed bear
Globe
Small ship
Polar bear food
Compass
Cuban rum
Buss stop
Coast line cities
Polar bear
Hurtigruten
Palestine
Stein Valkoinen
Drum & hammer
Kirjoitus julkaistiin alunperin Esitys -lehdessä / 2014