Tämän vuoden ensi-illat!

Tänä vuonna Grus Grus Teatterin ensi-illoissa tutustutaan ihmisen toisiin aivoihin pieruviisauksien saattamana, ja tarkastellaan seksin ja politiikan epäpyyhää liittoa Betlehemin ensimmäisen ja viimeisen seksivälinekaupan kautta.

Extra neitsyt evankeliumi

Extra neitsyt evankeliumi -esityksen mainoskuva, jossa asetta muistuttava dildo ja rauhankyyhky
Kuva: Jussi Virkkumaa

Extra neitsyt evankeliumi on välineellinen kertomus Palestiinan ensimmäisestä ja viimeisestä seksikaupasta. Se on poliittinen esineteatteriesitys, jossa seksilelut kertovat absurdista kärsimysnäytelmälmästä. Miten jo puhki kerrottu tarina vanhasta konfliktista näyttäytyy näiden kulttuuriesineiden kertomana?

Betlehemiläisen Abdel Al-Fattawin pitkäaikainen unelma on ollut perustaa Palestiinan ensimmäinen seksikauppa. Vanhoillisessa, uskovaisessa sekä miehityksen alaisessa yhteiskunnassa elävälle Al-Fattawille seksikauppa on ollut vapauden, demokratian ja normaalin elämän symboli, jollaista itsenäistyvä Palestiina kaipasi. Neuvoteltuaan ja kamppailtuaan monta vuotta palestiinalaisten ja israelilaisten viranomaisten, naapureiden, vuokranantajan ja kristitty- sekä muslimijohtajien kanssa Al-Fattawi onnistui viimein vuonna 2000 avaamaan kaupan Betlehemin keskustaan. Mutta juuri samana päivänä, jolloin kauppa avattiin, alkoi toinen Intifada, kansannousu. Kauppa ehti olla olemassa vain 24 tuntia, mutta silloin siellä ehtivät käydä kaikki – Israelin sotilaat, Palestiinan poliisit, palestiinalaiset aseistetut miliisit, ääriuskovaiset islamistit, eksyneet kristityt pyhiinvaeltajat, vihaiset naapurit ja vuokranantaja – kaikki, paitsi asiakkaat.

Tämä hupaisa, epätoivoinen ja mahdoton tositarina valikoitui juonelliseksi alustaksi, jolla käsitellään ei pelkästään Israelin ja Palestiinan konfliktia (joka on ohjaaja Falkelle syntymämaastaan tuttua tutumpi), vaan myös toista, yleismaailmallisempaa ja ajankohtaista ilmiötä: politiikan ja seksin epäpyhää liittoa. Esitys sitoo käytännössä suomalaisia, palestiinalaisia sekä israelilaisia teatterintekijöitä ja sen valmistaminen tällä ryhmällä on samalla konfliktin vaikeita aiheita purkava prosessi, jossa tutut historialliset narratiivit kyseenalaistetaan. 

Esitys on Grus Grus Teatterin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto.
Ensi-ilta on 7.10.2022 Tehdas Teatterissa

Perästä kuuluu!

Piirroskuva, jossa kaksi klovniprofessoria seisovat pakaroiden päällä ja tutkivat aivojen muotoista pierupilveä
Kuva: Eeli Laaninen

Ihmisellä on kahdet aivot, toiset etu- ja toiset takapäässä. Ihminen ajattelee myös suolistollaan, kyllä vaan! Tämä ei ole vitsi, mutta sitäkin hauskempaa! Mikä onkaan näiden kaksien aivojen yhteys? Klovnit Ripu ja Umme ottavat selvää tästä vatsa-aivoituksesta Grus Grus Teatterin koko perheelle suunnatussa esityksessä Perästä kuuluu!

Klovniprofessorit Ripu ja Umme ihmettelevät omaperäiseen ja hauskaan tyyliinsä toisten aivojen olemusta. Voiko ihmisen sisällä olla tosiaan seitsemän metriä letkua ja 100 biljoonaa mikrobia? Bakteereissa on hyviksiä ja pahiksia. Kun mieli on maassa, uni ei tule tai jännittää turhaan, sen kyllä voi tuntea myös klovni vatsassaan. Ripu ja Umme ovat erityisen kiinnostuneita pierun elämästä. Ne ovat hauskoja ja niissä piilee myös viisautta. Missä ne matkustelevat ennen kuin ne pöllähtävät ilmoille? Kuinka monta erilaista pierua on olemassa? Pieruhuumorin lisäksi esityksessä on siis runsaasti pieruviisautta. 

Klovneina nähdään Janna Haavisto ja Sofia Molin
Esityksen ohjaa klovneriaan ja fyysiseen teatteriin erikoistunut Taina Mäki-Iso
Käsikirjoitus: Taina Mäki-Iso ja työryhmä
Äänisuunnittelu: Kalle Terästö
Koreografi: Sandrina Lindgren
Puvustaja-visualisti: Amita Kilumanga
Valosuunnittelija: Arttu Aarnio
Esineteatterikonsultti: Ishmael Falke

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top