Extra-jungfru evangelium (Extra-neitsyt evankeliumi)

Bild: Jussi Virkkumaa

Extra-jungfru Evangelium (Extra-neitsyt Evankeliumi) är en berättelse om Palestinas första och sista sexleksaksaffär. Det är en politisk föremålsteaterföreställning där sexleksaker framför ett absurt passionsspel. Hur framstår den redan något utnötta historien om en gammal konflikt när den berättas med hjälp av just dessa kulturobjekt?

En gammal dröm för Bethlehem-invånaren Abdel Al-Fattawi har varit att öppna Palestinas första affär för sexleksaker. För Al-Fattwi, som bor i ett gammalmodigt och religiöst samhälle under ockupation har en sexleksaksaffär varit den symbol för frihet, demokrati och ett normalt liv som det oberoende Palestina saknar. Efter att ha förhandlat och kämpat under många år med palestinska och israeliska myndigheter, grannar, hyresvärdar samt kristna och muslimska ledare lyckades Al-Fattwi äntligen öppna affären i centrum av Bethlehem år 2000. Men precis samma dag som affären öppnades, inleddes den andra intifadan, det nationella upproret. Butiken hann bara existera i 24 timmar, men under tiden han alla besöka den – israeliska soldater, palestinska polisen, palestinska väpnade miliser, extrema islamister, vilsna kristna pilgrimer, arga grannar och hyresvärdar – alla, utom kunderna. 

Denna underhållande, desperata och omöjligt sanna historia valdes ut som grundintrig inte bara för att ta itu med den israeliska och palestinska konflikten (som är mer än väl bekant för regissören Falke genom hans födelseland) utan också med ett annat, än mer universellt och aktuellt fenomen: den oheliga föreningen mellan politik och sex. Föreställningsarbetet förenar både finska, palestinska och israeliska teaterskapare och arbetet för konstnärerna i gruppen är parallellt en process där kända historiska narrativ ifrågasätts genom att konfliktens känsliga tematik undersöks. 

Arbetsgrupp

Manuskript, regi och framförande: Ishmael Falke
Gästande regissör: Idit Herman 
Gästande regissör: Husam Abed
Uppsättning, dockkonstruktör: Helena Markku 
Ljusdesigner och föreställningstekniker: Jarkko Forsman 
Ljuddesigner och föreställningstekniker: Valtteri Alanen 
Dramaturg: Ville Kurki
Dock-regi assistent: Aati Hanikka
Grafisk design ja inspelning: Jussi Virkkumaa 
Produktion: Grus Grus Teater och TEHDAS Teatteri

Föreställningen är en samproduktion mellan Grus Grus Teater och TEHDAS Teatteri
Premiär 7.10.2022 på TEHDAS Teatteri
Åldersgräns: 18 år

Triggervarning: Som föreställningens dockor används realistiska sexleksaker och till exempel pornografiska bilder kan förekomma på varuförpackningar. Föreställningen visar dock inga levande nakna kroppar, ej heller någon sexuell akt.

tidigare Föreställningar:

Oktober:
Fr 7.10. kl 19 (premiär)
Lö 8.10 kl 19
Sö 9.10. kl 15
Fr 14.10. kl 19
Lö 15.10. kl 19
Sö 16.10. kl 15
Fr 21.10. kl 19
Lö 22.10. kl 19
Sö 23.10. kl 15
December:
To 8.12. kl 19
Fr 9.12. kl 19
Sö 11.12. kl 15
To 15.12. kl 19
Fr 16.12. kl 19
Lö 17.12. kl 19

Föreställningen har stöttats av: Konestiftelsen, Åbo stad, Alfred Kordelins stiftelse, Turun Teatterikerho, Aura of Puppets, Centret för konstfrämjande

Scroll to Top