Pohdintoja Siperiassa

Vuorenhuiput ymmärretään perinteisesti taivaan ja maan kohtaamispaikkoina. Vuori voidaan nähdä kulkuväylänä yhdeltä tasolta toiselle, maallisen ja henkisen rajana. Vuoret herättäävät minussa uteliaisuutta suhteessa johonkin “korkeampaan voimaan” (ja aavistuksen sen olemassaolosta)- nähdäänhän vuoret usein korkeamman potentiaalin ja henkisyyden etsinnän vertauskuvina. Uskon että henkilökohtainen tapani herkästi etsiä ja löytää merkityksiä myös sieltä missä niitä ei ole, on asia joka auttaa minua näyttelijäntyössäni.

Siperian ja Altain matkalla saan itseni kiinni siitä, että kun asioita tapahtuu, alan tunnustella josko ne tapahtuvat kun tämä jokin “voima” on läsnä, tai vaihtoehtoisesti koska se on poissaoleva. Kun aavistan jälkimmäistä, tuntuvat tapahtumat erittäin kohtalokkailta, dramaattisilta. Kyse ei ole kausaliteetista, vain aavistuksesta. Neutraalia tapahtumien positiota ei tunnu näissä hetkissä olevan, kaikki on äärimmäistä. Näin tunnen joskus myös näytellessäni, ja toisinaan käytän ajatuksen kohdistamista läsnä-/poissaolevaan tietoisesti valittuna tekniikkana. Tapahtumat ja toiminnat “värittyvät” kun herkistyn tunnustelemaan tämän “jonkin” läsnä- tai poissaoloa. Kyse ei ole minulle ilmaisun laadusta (hyvä-huono), vaan on minulle tapa keskittyä, nähdä tilanteita, ihmisiä ja esineitä näyttämöllä uusin silmin, tapa löytää esitys uudelleen.

Ihminen on merkitysten hakuinen pieni ötökkä, totean matkalla ja joskus myös näytellessä. Pienuutensa oivalluksesta hetkittäin syntyvään hätään auttaa itseäni se, että voi luottaa joko itseensä tai toisiin, tai pelkästään tunnustelu, aavistaminen ja herkillä olo. Joskus täytyy matkustaa jotta aavistuksen saa artikuloitua, ja matka, sehän jatkuu loppuelämän.

Patikoimme ja telttailimme Beluhavuoren ympäristössä olevalla Katunin luonnonsuojelualuella. Katunin alue sijaitsee Keski-Aasian ja Siperian rajalla, rajanaapureina pohjoisessa Kemerovon alue, idässä Hakassia, Tuva ja Mongolia, etelässä Kiina, lounaassa Kazakstan ja luoteessa Altain aluepiiri. Alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon nimellä “Altain kultavuoret”.

 

Läs på svenska:

https://grusgrus.fi/sv/category/blogg/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top