Näkymättömät maat

Aavikon ympäröiminä, selkämme takana. Vuoren huipulle, selkärankaa pitkin alas. Meren yllä, nenän alla. Sodan kolkuttaessa ovea jätimme kodin taaksemme.
Maantiede ja politiikka venyvät ja muuttuvat eläviksi esiintymisalustoiksi – kehoiksemme – ja opimme, mistä kosketuksessa, läsnäolossa ja kestävyydessä todella on kyse. Näkymättömät maat -esityksessä Grus Grus Teatteriin kuuluva Livsmedlet-duo haastaa itsensä ainutlaatuiseen kohtaamiseen nukketeatterin ja koreografian välillä.

Näkymättömät maat sai ensi-iltansa 2015 ja on sen jälkeen esitetty Suomen lisäksi Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Skotlannissa, Sloveniassa,  Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Tulevina kuukausina esitys nähdään Kanadassa, Kroatiassa, Lichtensteinissa, Liettuassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Tsekeissä.

Näkymättömät maat voitti Festival’s Director’s prizen Banialuka-festivaalilla, Puolassa 2018.

“Kaikkein paras on suomalaisen Livmedlet theatren Näkymättömät maat (★★★★★). Se on tarina pakolaisista, joita edustavat pienoisrautatien populaation kaltaiset pikkuruiset figuurit, herkkiä ja haavoittuvia kun he pakenevat sodan tuhoamista kodeistaan. Erityistä esityksessä on se polku, jonka he kulkevat. Jokainen vuori, luminen huippu, laaja aavikko ja yöllinen valtatie on luotu Ishmael Falken ja Sandrina Lindgrenin vartaloilla.

Esiintyjät paljastavat vuorotellen paljasta pintaa kun figuurit asettuvat jonoon vaaralliselle matkalleen. Falken selästä tulee heidän pakoreitti savuavasta kylästä; Lindgrenin siniseksi maalattu vatsa on meri Eurooppaan; polvista muodostuu vuorenhuiput; jalat muodostavat bussin kohtaamispaikan. Esiintyjien pulssit puhaltavat figuurit henkiin niiden jonottaessa rajanylityksissä, paetessa helikoptereita ja ahtautuessa veneisiin. Se on mestarillisesti tehty fyysisen ponnistelun ja vastakohtaisuuksien kombinaatio, jonka sanaton tarina on musertavan surullinen.” -The Guardian, 8.2.2019

”Näkymättömät maat: intiimi matka rajojen yli

Halu avata lokeroitunutta käsitystämme maailmasta ja laajentaa näkökulmiamme ymmärtääksemme paremmin ihmiskunnan moninaisuutta on ollut lähtökohtana suomalaisen teatteriryhmän Livsmedletin epätavanomaiselle näytelmälle Näkymättömät maat, joka esitetään Festival de Castelieres’ssa. Teos kutsuu meidät eläytymään henkilökohtaisesti siirtolaisten yritykseen matkata yli rajojen.

Kuvitteellisella kielellä esitetty ja Niklas Nybomin musiikin virittämä Näkymättömät maat kertoo siirtolaisten todellisuudesta intiimillä ja henkilökohtaisella tavalla sisältä päin, tarjoten inhimillisen ja herkän näkökulman heidän matkaansa. Yhdistäen tanssia, nukketeatteria, videoprojisointeja ja käyttäen omaa ruumistaan maaperänä, jolla hahmot ja värikkäät esineet liikkuvat, Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren kulkevat näiden ihmisten mukana heidän pakomatkallaan.

’Tiedotusvälineet antavat meille yleensä vain yhden näkökulman. Aivan tietynlaisen näkemyksen. Pakolaiset ovat aina pieniä ja kaukaisia, vähän kuin oman maailmamme marginaalissa. Tässä teoksessa rikomme tämän yksipuolisen näkökulman vivahteikkaammalla kuvauksella,’ Ishmael Falke selittää. ’Haluamme vain, että ihmiset huomaavat, että on useampia kuin yksi tapa ymmärtää asioita ja tilanteita ja että meidän ei pitäisi perustaa käsityksiämme yksinomaan sille, mitä televisiosta kuulemme ja näemme’, hän jatkaa.

Vaikka tekijät eivät haluaisikaan painottaa mitään näkemystä – tai mikä pahempaa moralisoida – (…) he haluavat kuitenkin rohkaista yleisöä suhtautumaan siirtolaisiin kuin ihmisiin, eikä kuin numeroihin, arvioida keitä he ovat sen kuvan ulkopuolella, joka heistä luodaan. Lähestyä heitä.”-Le Devoir 2.3.2020. Lue koko artikkeli ranskaksi.

Konsepti, ohjaus ja esitys: Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren
Äänisuunnittelu: Niklas Nybom
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman

Scroll to Top