Nainen katoaa (Kvinnan försvinner)

Näyttelijä Pauli Poranen lavalla
Pauli Poranen, bild: Ville Kurki

En psykedelisk thriller av Grus Grus Teater

En kvinna försvinner under oklara omständigheter. Detektiven utreder. Den anklagade mannens verklighet hamnar i gungning.

För den som blir ensam och undrande kvar är ett försvinnande svårare att acceptera än döden. Ingen kan stå ut med osäkerhet under en obestämd tid – slutligen måste något göras. Beroende på synvinkeln är pjäsen Nainen katoaa (i övers. Kvinnan försvinner) en komisk tragedi eller tragisk komedi om maktlöshet och om att bli övergiven. I grunden verkar den oerhört fina och säregna texten som den franska dramatikern Sophie Lannefranque skrivit på under nio års tid. Genren definierades till slut inte som psykologisk thriller, utan som en psykedelisk thriller.

Näyttelijä Sofia Molin lavalla
Sofia Molin, bild: Ville Kurki

Föreställningen regisseras av Ville Kurki, som är känd för såna unika föreställningar som “Hamlet, koko totuus” (Hamlet, hela sanningen) på Åbo slott och den Thalia-prisbelönta “Stalker, huviretki tienpientarelle” (Stalker, picknick vid vägkanten) vandringsföreställingen och av många andra oförglömliga scenkonstverk. “Nainen katoaa” -pjäsen är skriven av den franska pjäsförfattaren Sophie Lannfranque i samarbete med regissör-dramaturg Ville Kurki och skådespelare Sofia Molin.

Föreställningen produceras av på både hemmaplan som utomlands prisbelönta åboländska nomadteatern Grus Grus Teater i samarbete med Åbo Stadsteater.

“Det åboländska fria scenkonstfältet är just nu exceptionellt aktivt och mångsidigt. Grus Grus Teater är en av de grupper vars föreställningar man väntar på med stort intresse, och de lyckas varje gång överraska.”  – Irmeli Haapanen, Turun Sanomat

Näyttelijä Thomas Dellinger lavalla
Thomas Dellinger, bild: Ville Kurki

PREMIÄREN på Sopukka-scenen på Åbo Stadsteater 1.10.2021. Övriga föreställningar 8.–30.10.

Regi: Ville Kurki
Regiassistent – visualist: Timo Tamminen
Dramatiker: Sophie Lannefranque
Ljuddesign: Kalle Terästö
Ljusdesign: Irene Lehtonen
Scenografi och kostym: Timo Tamminen och Ville Kurki
Foton: Jussi Virkkumaa
Kommunikation och marknadsföring: Pia Puustelli
Produktion: Grus Grus Teater rf

Språk: finska
Varaktighet: ungefär 1 t 45 min.

Föreställningen finansieras av Suomen Kulttuurirahasto, Taike och Turun Teatterisäätiö.

Scroll to Top