Kärringmossen

Kärret ligger still. Ur tomma intet uppenbarar sig två varelser. Två hårdkokta kärringar har vaknat från sin tid i ide, och de är inte nöjda över att de legat i glömska. Världen har förändras – men inte till det bättre. En skamlös uppgörelse kan börja. Kärringarna lyfter klackarna i taket – och du är bjuden på kalas! En förändring är värd att firas i gott sällskap.

Kärringmossen är en unik hybrid av fysisk teater, clowneri och skådespelarkonst. Arbetsgruppen har inspirerats av bouffon-tekniken – en specialgren inom clowneri där groteska karaktärer tar skamlöst itu med orättvisor och hyckleri. De “fula” och nästan mytiska karaktärerna lockar oss “vackra” till både skratt och förfäran.

De härliga kärringarna på scen porträtteras av den unika Cris af Enehielm och Grus Grus Teaters egna charmerande clownmagister Janna Haavisto!

”Som inspirationskälla har fungerat – förutom bouffon-tekniken – en anekdot om hummerns skalbyte. De två kärringarna på scen längtar också efter en förändring, ett slags skalbyte, en reningsprocess. Det är just det de önskar fira. Men ibland glömmer de riktingen, mister meningen med det hela, precis som vi människor” säger Sofia Molin, regissör för föreställningen.

”Det är fint att praktisera en ny teknik som kombinerar många färdigheter. I traditionell clowneri vill clownen bli älskad av publiken. Bouffon-clownen provocerar, och frågar inte av publiken vad som är okej eller inte. Publikrelationen är befriande.” säger Janna Haavisto som portätterar den ena av de två kärringarna på scen.

”Föreställningen har en viss punk-anda. Det får mig att minnas 70- och 80-talets stämmning i Homo$ -gruppen, det är roligt att igen kräla runt i en likadan atmosfär som den. Världen ser annorlunda ut idag, förr fick man vara fräckare – man visste inte var gränserna går, när människor blir sårade eller upprörda som nuförtiden” säger Cris af Enehielm, skådespelare, och den andra kärringen på scen.

Läs mera i pressmeddelande (pdf.)

“Grymt, grotesk och kathartiskt – Enehielm och Haavisto imponerar. (…) Skådespelarna kompletterar varandra perfekt och det är inte svårt att förstå varför Grus Grus beviljades Thalia-priset 2019 (…) Det är en avhumanisering av människor som är allt annat än rolig, man vill blunda och fly men sitter fast i stolen.Därför blir också upplevelsen av katharsis så stor och obeskrivligt skön då det slutligen visar sig att fulheten går att torka bort.” -Katja Sandqvist, HBL

“Denna föreställning var inte – och strävande inte heller efter att vara – en munter rolig anekdot om människans beteende, utan närmare ett skarpsinnigt konstruerat yttrande om världens tillstånd. (…) Det tycktes inte finnas några som helst gränser för skådespelare-bildkonstnär Cris af Enehielm och clownmagister Janna Haavistos fulsnygga och medvetet överdrivet äckliga kärringars älskvärdhet. De pratade som kvarnar och fysiska teaterns alla medel togs suveränt till förfogande. (…) Johanna Latvalas kärrlandskap, fullproppat med föremål, var som från en annan dimension – fantasifullt kompletterat av Jarkko Forsmans stämningsfulla ljus.” -Annikki Alku, Demokraatti

“På ÅST:s Studioscen blir Kärringmossens universum en sinnesmättad dystopiskildring som man inte lätt glömmer.” -Frida Maria Pessi, Turun sanomat

Regi: Sofia Molin
Dramaturg: Ville Kurki
Manus: Sofia Molin med arbetsgrupp
På scen: Cris af Enehielm och Janna Haavisto
Koreografi: Sandrina Lindgren
Ljuddesign: Kalle Terästö
Scenograf-visualist: Johanna Latvala
Ljusdesign: Jarkko Forsman
Foto: Jussi Virkkumaa
Producenter: Leo Van Aerschot och Marjo Pyykönen

Kärringmossen hade sin urpremiär på Åbo Svenska Teater 31.1.2020.

Föreställningen understöds av Finlands scenkonstkommission, Egentliga Finlands konstkommission, Samuel Hubers konststiftelse, Svenska kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Svenska teaterföreningen i Finland och Garantiföreningen för Svenska Teatern. Turnén understöds av Cefisto.

Följ med turnétidtabellen på Grus Grus Teaters hemsidor, vi kanske åker just till din ort!

Se pressfoton.

Se rider (på engelska, pdf).

Fora föreställningar:

Gästspel på Punainen Helmi-festivalen (H:fors)
13.2.2020 klo 20:00

Scroll to Top