Kärringmossen (Ämmäsuo)

Hiljaisuus lepää suomaiseman yllä. Kaksi olentoa ilmestyvät keskuuteemme kuin tyhjästä. Kaksi kovaksikeitettyä akkaa heräävät horroksestaan, tyytymättöminä unohduksiin vaipumisestaan. Maailma on muuttunut, eikä paremmaksi. Häpeilemätön möyhintä voi alkaa. Akat pistävät jalalla koreasti – ja sinäkin olet saanut kekkerikutsut! Muutosta on hyvä juhlia hyvässä seurassa.

Kärringmossen (Ämmäsuo) on fyysisen teatterin, klovnerian ja näyttelijäntyön ainutlaatuinen hybridi. Hahmojen innoitus on lähtöisin bouffon-tekniikasta – teatterin ja klovnerian erityislajista, jossa groteskit hahmot ruotivat rohkeasti epäkohtia ja tekopyhyyttä. Bouffonissa ”rumat”, miltei myyttiset hahmot pilkkaamalla naurattavat ja kauhistuttavat ”meitä kauniita”.

Rakastettavina ämminä näyttämöllä ihastuttavat uniikki Cris af Enehielm ja Grus Grus Teatterin oma korvaamaton klovnimaisteri Janna Haavisto.

”Inspiraationlähteenä esitykseen on bouffon-tekniikan lisäksi toiminut eräs anekdootti hummerin kuorenvaihdoksesta. Esityksen akat kaipaavat myös muutosta, eräänlaista kuorenvaihdosta, puhdistautumisprosessia. Sitä he pyrkivät juhlimaan. Mutta he saattavat välillä unohtaa suunnan ja menettää merkityksen kokemuksen, samalla tavalla kuin me ihmiset”, sanoo Sofia Molin, esityksen ohjaaja.

”On hienoa harjoittaa uutta tekniikkaa, jossa yhdistyy monta eri osaamisalueita. Klovneriassa klovni haluaa yleisön rakkautta. Bouffon taas provosoi, eikä kysele yleisöltä onko tämä ok. Yleisösuhde on vapauttava”, sanoo Janna Haavisto, näyttelijä ja toinen esityksen akoista.

”Mä kuvailisin prokkiksen tyyliä punk-meiningiksi. Se muistuttaa mua 70- ja 80-luvun meningistä Homo $ -ryhmän kanssa, kiva päästä taas sen tyyppiseen maailmaan mönkimään. Maailma on eri näköinen tänään, ennen sai olla törkeämpi – ei tiedetty missä rajat, milloin ihmiset närkästyy tai loukkaantuu kuten nykyään”, sanoo Cris af Enehielm, näyttelijä ja toinen esityksen akka.

Lue lisää esityksestä ja työryhmän ajatuksista Lehdistötiedotteesta (pdf).

“Hurjaa, groteskia ja katarttista – Enehielm ja Haavisto tekevät vaikutuksen” -Katja Sandqvist, HBL

“ÅST:n Studionäyttämöllä Ämmäsuon universumista tulee aistikylläinen dystopiakuvaus, jota ei helposti unohda” -Frida Maria Pessi, Turun Sanomat

Ohjaus: Sofia Molin
Dramaturgi: Ville Kurki
Käsikirjoitus: Sofia Molin ja työryhmä
Näyttämöllä: Cris af Enehielm ja Janna Haavisto
Koreografia: Sandrina Lindgren
Äänisuunnittelu: Kalle Terästö
Visuaalinen suunnittelu: Johanna Latvala
Valosuunnittelija: Jarkko Forsman
Kuvat: Jussi Virkkumaa
Tuottaja: Leo Van Aerschot ja Marjo Pyykönen

Kärringmossen (Ämmäsuo) sai ruotsinkielisen ensi-iltansa ÅST:llä 31.1.2020.

Esitystä tukevat Suomen kulttuurirahasto, Taike, Varsinais-Suomen taidetoimikunta, Samuel Huberin taidesäätiö,  Svenska kulturfonden, Svenska teaterföreningen i Finland, Garantiföreningen för Svenska Teatern. Esityksen kiertuetta tukee Cefisto.

Seuraa kiertueaikataulua tällä sivulla, ehkä tulemme juuri sinun kaupunkiisi!

Katso teoksen rider (eng. pdf).

Katso pressikuvat.

Menneet esitykset:

Punainen Helmi-festivaali
13.2.2020 klo 20:00

Scroll to Top