Hushållets Dansprotokoll

HDP – Ett dansprojekt som hyllar vardagslivet

HDP erbjuder just nu workshops i dans och hushållsarbete till både dansproffs och amatörer, mer info längre ned.

Hushållets Dansprotokoll (HDP) undersöker vår relation till hushållsarbete genom dans och somatiska rörelsetekniker för att hitta ursprunget till lusten att dansa. För vad är det för skillnad på dansrörelser och hushållsrörelser och varför går vi hellre till gymet och lyfter vikter än bär hem våra egna matkassar?

Projektet startades 2017 och har sedan dess erbjudit aktiviteter såsom dans- och hushållsorkshopar, pod-radioprogram, installationer och live-uppträdanden i Åbo och på andra platser.

HDP initierades av koreografen och danskonstnären Sandrina Lindgren och utförs tillsammans med kompositören och Qigong-läraren Antti Tolvi. Under åren har projektet involverat flera Åbo-baserade konstnärer på olika sätt.

HDP har under åren stöttats av Svenska Kulturfonden, Centret för konstfrämjande i Finland, Varsinais Suomen Maakuntarahasto, TOP-säätiö och det Regionala Danscentret i Västra Finland.

Utforska HDP med våra unika workshops!

Hemmet är fullt av föremål som styr våra rörelser, vi rör vår arm för att lyfta en kopp, vi lägger oss ned i en säng och vi drar runt och rycker i våra dammsugare. Man kan säga att varje föremål har sin egen koreografi, vissa av dessa koreografier gillar vi nog mer och andra gillar vi mindre. Men vad gör dessa vardagslivets handlingar och koreografier med oss? Hur rör de våra sinnen och hur påverkar de oss som människor? Och hur kan vi använda modern dans för att
lära oss mer om detta?

Workshoparna Dish’o Dans och Dammsugaryoga kan båda anpassas till evenemang och grupper av olika storlekar och bakgrund och riktar sig till både dansproffs och amatörer.

Dammsugaryoga

Dammsugning kanske aldrig blir vår favoritsyssla, men i denna workshop gör vi ett försök att sluta fred med våra bullriga smuts-sugare. Genom lekfulla övningar som kombinerar dansimprovisation, mindfulness och live-musik (komponerad och framförd på just dammsugare) utforskar vi de potential för dans som döljer sig i dammsugningen. Genom att röra oss runt oönskat kroppsarbete lär vi oss mer om de rörelser som faktiskt inspirerar oss.

Arbetet främjar kroppspositivitet och hjälper oss att upptäcka kroppen som en nödvändig plats för möten möten med omvärlden. En mötespunkt som präglas bland annat av sinnesintryck, nyfikenhet och handlingsvilja.

Dammsugaryogan kan ges till små eller stora grupper, online workshops där deltagarna dansar hemifrån är också möjligt att ordna.

Dish’o dans

Det finns gott om kurser för att göra god mat, men det här är en workshop som fokuserar på en annan aspekt av köksarbetet. Dish’o dans workshopen utforskar kroppens roll i köksarbetet ur ett kreativt, fysiskt perspektiv med inspiration från både matlagnings-stress och mindfullness. Vi arbetar med övningar inspirerade av dansimprovisation, meditation och dagliga kökssysslor samtidigt som vi lagar en måltid tillsammans. I det gemensamma arbetet med dansen i köket skapas en alldeles särskild form av kvalitetstid där allt för många kockar alltid lyckas med soppan.

Arbetet främjar kroppspositivitet och hjälper oss att upptäcka kroppen som en nödvändig plats för möten möten med omvärlden. En mötespunkt som präglas bland annat av sinnesintryck, nyfikenhet och handlingsvilja.

Workshopen kan ges för små eller stora grupper, för människor i alla åldrar och i alla sorters kök.

För mer information, ta kontakt med sandrina.lindgren(a)grusgrus.fi och besök hushållets dansprotokoll’s hemsida: householddance.com.

Se också: Rekviem för dammsugning.

Tidigare program:

2020

29.4 Workshop, Dammsugaryoga, Internationella dansdagen för Regionala danscentret i västra finland

2019

26.4. PREMIÄR: Requiem för dammsugning, Barker teater, Åbo

28.4. Requiem för dammsugning, Barker teater, Åbo

3.5. POD-release, Meditation med en dammsugare (svenskspråkig version) 3.5. Requiem för dammsugning, Barker teater, Åbo

4.5. Requiem för dammsugning, Barker teater, Åbo

5.5. Requiem för dammsugning, Barker teater, Åbo

18.10. Presentation av dammsugaryoga under Stretch 2019, Åbo stadsteater

2018

Januari: Podcast episode 2 “choreography for body and bread” släpps online!

25.2. Workshop “dishes and dances” vid Konsan Kartano i Åbo

4–16.3. residens hos Ehkä vid nutida konststutrymet Kutomo, Åbo

11.3. och 14.3. Workshops “Dammsugaryoga”, Kutomo, Åbo

17.3. Arbetspresentation vid Kutomo, Åbo

28.4. Installation “Kitchen Explorations” vid Festival of Instant Choreography i Helsingfors September: Podcast episode 3 “meditation med dammsugare” släpps online!

2017

1.9. Podcast episode 1 “dance mode vs routine mode” släpps online!

2.9. Mini-hushållsdans workshop för DOC lounge vid Bar Ö, Åbo

7.10. Installation “Kitchen Explorations” vid New Performance Festival Turku 2017 as a part of Occupy Aurajoki

8.12. HDP leder “fredag med kolleger”

Scroll to Top