Extra-neitsyt evankeliumi

Extra neitsyt evankeliumi -esityksen mainoskuva, jossa asetta muistuttava dildo ja rauhankyyhky
Kuva: Jussi Virkkumaa

Extra-neitsyt Evankeliumi on välineellinen kertomus Palestiinan ensimmäisestä ja viimeisestä seksilelukaupasta. Se on poliittinen esineteatteriesitys, jossa seksilelut kertovat absurdista kärsimysnäytelmälmästä. Miten jo puhki kerrottu tarina vanhasta konfliktista näyttäytyy näiden kulttuuriesineiden kertomana?

Betlehemiläisen Abdel Al-Fattawin pitkäaikainen unelma on ollut perustaa Palestiinan ensimmäinen seksilelukauppa. Vanhoillisessa, uskovaisessa sekä miehityksen alaisessa yhteiskunnassa elävälle Al-Fattawille seksilelukauppa on ollut vapauden, demokratian ja normaalin elämän symboli, jollaista itsenäistyvä Palestiina kaipasi. Neuvoteltuaan ja kamppailtuaan monta vuotta palestiinalaisten ja israelilaisten viranomaisten, naapureiden, vuokranantajan ja kristitty- sekä muslimijohtajien kanssa Al-Fattawi onnistui viimein vuonna 2000 avaamaan kaupan Betlehemin keskustaan. Mutta juuri samana päivänä, jolloin kauppa avattiin, alkoi toinen Intifada, kansannousu. Kauppa ehti olla olemassa vain 24 tuntia, mutta silloin siellä ehtivät käydä kaikki – Israelin sotilaat, Palestiinan poliisit, palestiinalaiset aseistetut miliisit, ääriuskovaiset islamistit, eksyneet kristityt pyhiinvaeltajat, vihaiset naapurit ja vuokranantaja – kaikki, paitsi asiakkaat.

Tämä hupaisa, epätoivoinen ja mahdoton tositarina valikoitui juonelliseksi alustaksi, jolla käsitellään ei pelkästään Israelin ja Palestiinan konfliktia (joka on ohjaaja Falkelle syntymämaastaan tuttua tutumpi), vaan myös toista, yleismaailmallisempaa ja ajankohtaista ilmiötä: politiikan ja seksin epäpyhää liittoa. Esitys sitoo käytännössä suomalaisia, palestiinalaisia sekä israelilaisia teatterintekijöitä ja sen valmistaminen tällä ryhmällä on samalla konfliktin vaikeita aiheita purkava prosessi, jossa tutut historialliset narratiivit kyseenalaistetaan. 

Työryhmä

Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyminen: Ishmael Falke | Vieraileva ohjaaja: Idit Herman | Vieraileva ohjaaja: Husam Abed | Lavastus, nuken rakennus: Helena Markku | Valosuunnittelu ja esityksen ajo: Jarkko Forsman | Äänisuunnittelu ja esityksen ajo: Valtteri Alanen | Dramaturgi: Ville Kurki | Nuketusohjauksen assistentti: Aati Hanikka | Graafinen suunnittelu ja taltiointi: Jussi Virkkumaa | Tuotanto: Grus Grus Teatteri ja TEHDAS Teatteri

Esitys on Grus Grus Teatterin ja TEHDAS Teatterin yhteistuotanto.
Ensi-ilta 7.10.2022 TEHDAS Teatterissa
Esitys on Tehtaan Vinttinäyttämöllä. Jos olet liikuntarajoitteinen, otathan yhteyttä liput@tehdasteatteri.fi.
Ikäraja: K-18

Sisältövaroitus: esityksessä nuketetaan realistisen näköisiä seksileluja ja pornografisia kuvia voi näkyä esim. joidenkin seksilelujen pakkauksissa. Esityksessä ei kuitenkaan näy varsinaista alastomuutta tai seksiä.

menneet esitykset

Lokakuu:
Pe 7.10. klo 19 (ensi-ilta)
La 8.10 klo 19
Su 9.10. klo 15
Pe 14.10. klo 19
La 15.10. klo 19
Su 16.10. klo 15
Pe 21.10. klo 19
La 22.10. klo 19
Su 23.10. klo 15
Joulukuu:
To 8.12. klo 19
Pe 9.12. klo 19
su 11.12. klo 15
To 15.12. klo 19
Pe 16.12. klo 19
La 17.12. klo 19

Esitystä tukevat: Koneen säätiö, Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus Taike, Turun Kaupunki, Turun Teatterikerho, Aura of Puppets.

Scroll to Top