Evangeliet enligt Lasarus

 

Nya testamentets Lasarus var världens första zombie, och kanske Jesus största PR-trick. Vår föreställning fortsatte där Jesus slutade. Vad hände med Lasarus efter hans uppståndelse från de döda? Hurdant är livet efter döden, och fanns det något liv före döden?

“Evangeliet enligt Lasarus” är ett projekt där scenkonst och vetenskap möts kring fakta och myter om uppvaknandet från de döda. Föreställningen utmanar oss att se döden i vitögat – med andra ord att se oss i spegeln.

Föreställningen dyker in i det stora okända, med människans relation till döden som kompass. Vad skulle du ge för att få dina käraste tillbaka? Skulle du ens ha råd med det? Varför försöker vi med alla knep bekämpa döden, då jorden inte tål oss ens i nuläget? Vi omformar vår fråga: vad skulle du ge för att våra döda skulle snällt stanna kvar där de är?

Evangeliet enligt Lasarus kombinerar skådespelarkonst, dock- och föremålsteater, dans och omfattande vetenskaplig forskning.

“Grus Grus Teater är en av de grupperna vars föreställningar man alltid väntar på med stort intresse, de lyckas varje gång överraska. Pjäsen skriven av Ishmael Falke och Sofia Molin, i regi av Falke, är inte ett undantag. De olika konstgernarna, ljus- och ljuddesign inkluderat – sammanflätas där till en tilltalande och naturlig helhet som fascinerar med både sin form och sitt innehåll ända till den sista scenen. (…) Grus Grus Teaters Evangeliet enligt Lasarus är en intressant resa till döden. Det småskaliga verket överraskar med sin finurlighet och fängslar åskådaren. “ -Irmeli Haapanen, Turun sanomat

Manus: Sofia Molin och Ishmael Falke
Regi: Ishmael Falke
På scen: Sandrina Lindgren (Maria) och Sofia Molin (Marta)
Vetenskaplig konsultering: Docent i djurvetenskap Ilari Sääksjärvi (Åbo universitet)
Ljuddesign och musikkomponering: Niklas Nybom
Ljusdesign: Irene Lehtonen

Längd: 1 h 10 min.

Urpremiären gick av stapeln den 8.9.2017 på Åbo svenska teater.

Turnerar på beställning. 

Produktionen är ett samarbete mellan Grus Grus Teater rf. och Åbo universitet.

Föreställningen understöds av Koneen säätiö, SKR, Svenska kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Konstsamfundet, Albin Löfgrens kulturfond, Turun teatterikerho och Åbo kulturnämd.

F0ra föreställningar:

Wasa Teater:
Fre 11.10.2019 kl. 19
Lö 12.10.2019 kl. 14

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top