ennuste, negatiivinen (sve. prognos, negativ)

En buss samlar in åskådarna för en åktur. Destinationen förtydligas under resans gång. Stig modigt ombord. 

Notera! Klä dig enligt vädret. Föreställningen äger till stor del rum utomhus. 

Det mobila fältsjukhuset K-38 körs när och varthän det beordras. Vid ett helt annat uppdrag hittas en allvarligt skadad kvinna vid vägkanten. Hon är inte ett problem av denna enhet, men vad ska man göra? Inte kan man bara lämna henne där. På basis av en snabb granskning är diagnosen tydlig: hon dör snart. Ett undantag görs, hon beviljas en plats för att invänta slutet. Hur länge lever hon? Vart är vi på väg? Vad är frågan som människolivet är svaret på? När är det tobakspaus?

“Teater Grus Grus uppdatering av Kyrklundnovellen är genial, särskilt som den också innebär en omutlig konkretisering, ett deltagande i realtid, där striden står mellan obarmhärtigt slimmad vårdrutin och verklighetens kaos och krav på snabba beslut.”

Ann-Christine Snickars – Åbo Underrättelser
Foto: Ville Kurki

Åskådaren förflyttas med föreställningen genom höstmörkret in i gränslandet mellan verklighet och fiktion. Det Spirituella flygbolaget – Grus Grus Teaters hyllade ensemble tar oss till naveln av livets skörhet, osäkerhet och förvirring i en unik scenbearbetning av författaren Willy Kyrklunds novell “Prognos: Negativ”.

“Om man tänker sig att man har ett stycke kammarmusik som är komponerat för fem musiker och tar en halvtimme att spela så skulle väl ingen komma på idén att snabba upp det, att spela igenom det på tjugo minuter för att spara på musikernas löner. Knappast skulle någon heller komma på idén att spara en halv timmes arbetstid genom att hastigt och lustigt avpolletera en musiker och sedan förvänta sig att de fyra skulle spela precis samma musik som de fem hade spelat förut. Ett stycke kammarmusik tar den tid det tar att spela och att lyssna till. (…) På motsvarande sätt förhåller det sig inom vården” – Merete Mazzarella

Foto: Ville Kurki

“Grus Grus teaters insiktsfulla föreställning låter betraktaren vänta i vägkanten och ger insyn i vårdarbetarnas utmattande vardag”
“Upplevelsen är på ett spännande sätt både väldigt verklig och väldigt overklig på samma gång.”
“Föreställningens uppslukande form fungerar bra i sammanhanget av just ett sådant tankeväckande ämne och det känslomässiga ställningstagandet som är förknippat med det.”

Annina Karhu – Turun Sanomat

Avgång från Åbo centrum, intill Matkahuoltos lastterminal, Västra Långgatan 5.

Föreställningen är inte tillgänglighetsanpassad. Rullstolsplatsen är upptagen av en skådespelare i rollen som rullstolsbunden. Ifall du har specialbehov, kontakta Det spirituella flygbolaget – Grus Grus Teater i förväg. Vi gör vårt bästa för att få ditt besök organiserat. puh: 044 242 9324 tai info@grusgrus.fi

Premiär 11.11.2021

Foto: Ville Kurki

Spelas på både finska och svenska. 

Regi och bearbetning: Ville Kurki och Sofia Molin 
I föreställningen uppträder: Ville Oinonen, Ishmael Falke, Janna Haavisto, Sandrina Lindgren, Petri Tuominen 
Ljuddesigner: Kalle Terästö 
Kostymdesigner: Amita Kilumanga 
Koreografisk konsultation: Sandrina Lindgren 

Originalverk, Willy Kyrklunds novell “Prognos: negativ” 
I samarbete med det medicinska fakultetet vid Åbo universitet och TYKS Neurokeskus – ÅUCS Neurocentrum.

Produktion: Spirituella flygbolaget – Grus Grus Teater 

Finansiärer: 
Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Finska Kulturfonden, Svenska kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Konstsamfundet, Turun teatterisäätiö, Åbo stad, Svenska folkskolans vänner, William Thurings stiftelse, Stiftelsen för Åbo Akademi, Svenska Teaterföreningen i Finland r.f. 

Prognos, negativ Trailer 1
Trailer 2
Trailer 3

PRESS PHOTOS

Scroll to Top