Det okända lejonet

Landets viktigaste katt lyfts på bordet!

Efter hundra års trogen tjänst tar det finländska lejonet paus från poserandet som vapensköld, öppnar sin käft och äntligen – talar! Det okända lejonet är en duett mellan en dockteaterkonstnär och en docka, det finländska lejonet. Det är en frispråkig stand-up dockteaterföreställning som behandlar den finska invandrings- och kulturpolitiken och tar itu med fördomar. Skratt är det bästa vapnet.

Finlands lejon lever i en konstant konflikt: Han är ett vilddjur, men han är också en viktig kulturfigur, han är van vid ett stort territorium, men han måste nöja sig med att leva i ett polerat fängelse, i vapenskölden. Dessutom längtar han hem till värmen, men i sitt hemland skulle han bara vara ett litet lejon på en stor lejonfylld savann. I Finland är han ju dock DET finska lejonet, den unika och enda. Hur kan man leva med denna konfliktfyllda identitet?

Det okända lejonet är ett roligt ställningstagande för ett annorlunda, originellt finskt lejon. Hur än man vrider och vänder på saken, så är det finländska lejonet en invandrare.

Manus, regissör, dockbygge och skådespelare: Ishmael Falke
Regiassistent: Aati Saarva
Ljuddesign: Niklas Nybom
Ljusdesign: Jarkko Forsman
Grafisk design: Jussi Virkkumaa
Produktion: Grus Grus Teater

Längd: 50 min.
Åldersrekommendation: vuxna och ungdomar (från 15 år)

Premiär: 27.4.2018 på TEHDAS teatteri

 

 

Scroll to Top