Avvikelse – Kehollisvisuaalinen rituaalisoolo

Teoksen Avvikelse markkinointikuva. Kuvassa: Janna Haavisto.

Sanattomassa Avvikelse-rituaaliteoksessa tutkitaan kehomuistin kokemuksia ja yritetään purkaa ne simuloimalla sisäinen tunnekokemus ulkoiseksi esiintyjän tekojen kautta. Intiimissä rituaalissa ei kerrota tarinaa, esiinnytään, mutta ei esitetä. Nykytaideteos yhdistää keho-, ääni- ja videotaidetta ja on katsojakokemuksena moniaistinen. Teemoja ovat: ihmisyys, yksityinen ja yleinen identiteetti, seksuaalisuus sekä kehollisuuden mahdollisuudet.

Kun käymme muutosta läpi, aika tallentuu kehoomme merkittävänä hetkenä. Esityksen nimi viittaa kysymykseen identiteetin ja muutoksen moninaisuudesta. Vahva inspiraation lähde on antiikin kreikkalainen tarina Theseuksen laivasta, joka herättää kysymyksen siitä, onko identiteetti muuttumaton, vaikka itse kokijan keho-ruumis-mieli-elämäntilanne olisi muuttunut?

“Avvikelse on monivuotinen projektini, jossa olen tutkinut kehomuistini kokemuksia ja purkanut niitä luomalla sisäinen tunnekokemus uudelleen ulkoiseksi kehon ja liikkeen kautta. Kehon ja alitajunnan uudelleen ohjelmointi kiehtovat ja inspiraatiota on haettu traumasensitiivisestä joogasta, TRE-harjoitusmenetelmästä sekä epigenetiikasta. Esitysteknistä apua ovat tarjonneet muun muassa nykytanssi, miimi, jooga ja ei-inhimillisen teatterin harjoitteet.” – Janna Haavisto

Visuaalinen ohjaus, konsepti ja esiintyminen: Janna Haavisto
Äänisuunnittelu: Kalle Terästö
Mediataiteilija: Artturi Elovirta
Visualisti: Amita Kilumanga
Kehollisuus: Aloyce Funga Funga
Esitysdramaturgi: Ville Kurki
Tuotanto: Grus Grus Teatteri

Kantaesitys TO 13.5. 2021 klo 16 Bodybuilding-festivalilla, TEHDAS Teatterin Studio-näyttämöllä.
Muut esitykset: LA 15.5. klo 14 ja SU 16.5. klo 17.

Yleisömäärä: 9 hlö/esitys. Sitovat lippuvaraukset maksuttomiin näytöksiin: liput@tehdasteatteri.fi.
Esitys ei ole esteetön ja katsojat istuvat lattialla.

Kuva: Aloyce Funga Funga

Esitystä  tukee Varsinais-Suomen maakuntarahasto.

Scroll to Top