Enorma ettan

En fascinerande fysisk föreställning om ett par som skiljer sig

Enorma ettan är en fascinerande fysisk teaterföreställning om ett par som skiljer sig. Det är en duett av den unika dansaren Ville Oinonen, och den skickliga och mångsidiga clownen Janna Haavisto. Enorma ettan börjar med att ett till synes vackert och lyckligt par säger till publiken “det går väldigt bra för oss”. Snart blir orden meningslösa och gärningarna talar för sig. Människorna har många viktiga ceremonier, t.ex. bröllop, födelsedagar, jordfästningar etc., men det finns en ceremoni som saknas. En ritual som begraver ett förhållande som en gång i tiden baserats på kärlek. Ibland måste man bara låta den andra gå. Föreställningen Enorma ettan föddes utav ett äkta behov att minnas, släppa taget och gå vidare i livet. Man blir lätt blind för vardagens små händelser och plötsligt är den närmaste en främling. Det är lätt hänt och kanske oförutsett.

Enorma ettan är en unik och hjärtlig föreställning om ett par som skiljer sig. En föreställning utan bedövande bakgrundshistorier eller pinsamma bekännelser – en berättelse om vad det innebär att dela sitt liv med en annan.

“Skiljsmässa är en bekant historia, men aldrig förr har den berättats på detta sätt.” -Anneli Kanto, Teatterilehti​​

”Valtava yksiö är höstens finaste föreställningar.” -Markus Määttänen, Aamulehti

Första versionen av föreställningen fick sin premiär på Tampereen teatteri 26.11.2013. Med Haavisto på scenen var dansare Kalle Suominen. Föreställningen gästade på Kulttuuritehdas Korjaamo i Helsingfors. Snuttar föreställningen spelades in för Yle TV2 program “Eroilta” (Skiljsmässokvällen), där regissör Ville Kurki gästade. Läs Yle’s nyhet (på finska).

En förnyad version Valtavampi yksiö, med en ny dansare Ville Oinonen gästade på Kulttuuritehdas Korjaamo i Helsingfors den 15.10.2017. Och äntligen fick föreställningen sin svenskspråkiga premiär på Åbo svenska teaterns Tiljan-scen 16.2.2019 fortfarande med Ville Oinonen.

På scen: dansare Ville Oinonen och cirkuskonstnär Janna Haavisto
Regi och dramaturgi: Ville Kurki
Ljuddesign: Kalle Terästö
Ljusdesign: Petra Honkaniemi
Översättning på svenska: Sofia Molin
Längd: 1h utan paus
Åldersrekommendation: 14 +
Språk: svenska och finska

Samarbete mellan Grus Grus Teater och Tampereen Teatteri

Kan bokas för gästspel.

Scroll to Top